Мандала «Точки опори» – ресурсна техніка

У періоди душевної кризи або коли хворіємо, ми мимоволі шукаємо точку опори всередині себе. Для того щоб зцілитися, потрібно сконцентрувати внутрішні сили.

Допоможе в цьому воістину чарівна терапевтична техніка – створення мандали. Мандалотерапія є однією з різновидів арт-терапії, поєднуючи в собі елементи психотерапії, енерготерапія, що допомагає краще зрозуміти себе і проникнути в глибини своєї підсвідомості.

Заснована техніка на вченні Мерлін Мюррей про кола близькості. Але тут ми не діагностуємо, а робимо ресурсну мандалу.

Необхідні матеріали: аркуш А4, пластилін 5 кольорів, крупи (гречка, горох, вівсянка, рис тощо), мак, кава.

  1. Визначаємо центра мандали. Це буде ваше «Я». Виліплюємо з пластиліну невеликий кругленький млинець, розташовуємо в центрі. Думаємо, чим же ви цінні для себе, дивимось на матеріали, які відгукуються, показують, яку підтримку ми можемо надати самі собі і заповнюємо ними це коло (в моєму випадку це була кава – задоволення, розслаблення)
  2. Друге коло – коло партнерське (для дітей – батьки, брати-сестри). Дорослі викладають коло чоловіка, найближчого партнера по життю, бажаного супутника. Також з відповідних матеріалів, які відгукуються, викладаємо на пластилін те, які опори нам надає партнер.
  3. Третє коло – наші діти.
  4. Четверте – батьки.
  5. Наші друзі, близьке коло спілкування.

Мандала завершена, коли, подивившись на неї, Ви відчуваєте задоволення від споглядання.

Оригінальний опис можна знайти в інтернеті («кола близькості Мюррей»), але завдяки Катерині Гашенко ми отримали дуже корисну та дієву техніку для пошуку внутрішніх та зовнішніх ресурсів в наш складний час.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу